HOE EN WAAROM
Gemotiveerde en goed opgeleide werknemers zijn een voorwaarde voor succesvol ondernemen. Als werkgever kunt u daar zelf veel invloed op hebben. Door het opleidingstraject van jonge technici in eigen hand te nemen bijvoorbeeld. Een aantal Brabantse werkgevers in de installatiebranche heeft daartoe De Eigen Vakschool voor Installatietechniek opgericht. Bij deze Vakschool staat de behoefte van de aangesloten leerbedrijven centraal.
Maatwerk
Leerlingen (tot en met niveau 3) leren er vandaag de theorie over de werkzaamheden die ze vorige week hebben verricht. Er is geen vaste volgorde in de lesstof; het werkaanbod bij het leerbedrijf is leidend. Op die manier gaat de stof voor jongeren in opleiding meer leven. Informatie blijft beter hangen. Het installatiebedrijf bepaalt wat de leerling moet kunnen en kennen in een bepaalde functie. Daarbij wordt ook rekening gehouden met zijn wensen en talenten. Willen meerdere jongeren zich bekwamen in bijvoorbeeld zink, dan wordt hierop ingespeeld. Maatwerk voor beide partijen dus. Uiteraard wordt steeds goed bekeken of iemand alle kennis en kunde heeft verworven om het diploma te behalen.
De leerlingen leren met de materialen en gereedschappen die bij het leerbedrijf het meest gangbaar zijn, zodat ze up-to-date het vak ingaan. Bovendien krijgen ze regelmatig gastlessen van specialisten uit de branche. Over aanbestedingstrajecten, tekeninglezen of legionellabestrijding bijvoorbeeld. Of over producten, machines en gereedschappen waar ze veel mee te maken hebben. Zo komt CV-fabrikant Nefit als marktleider vertellen over HR-ketels, staat producent Flamco voor de klas als het gaat over bevestigingsmaterialen en geeft Uponor les over verbindingen. Kortom: degene die het dichtst bij het vuur zit, draagt zijn of haar kennis over.
Intensieve begeleiding
Gedurende het volle traject wordt intensieve begeleiding vanuit de Vakschool geboden. Zo is de coach van de Eigen Vakschool bij alle theorielessen aanwezig en bezoekt hij de leerlingen met grote regelmaat bij het leerbedrijf. Al deze extra’s zorgen ervoor dat een leerling absoluut toegevoegde waarde biedt op het moment dat hij als volleerde vakkracht aan de slag gaat. En dat is precies de doelstelling.